Doel 9.1.3 We bouwen aan een moderne informatievoorziening.

Beschrijving doel

Op basis van de ambitie van gemeente Zwolle, de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en trends binnen informatievoorziening is een brede IV-visie ontwikkeld “Visie op informatievoorziening”. Deze visie richt zich op dienstverlening aan inwoners en bedrijven en biedt houvast voor toekomstige investeringen.
Er is gekozen om in de toekomst in te zetten op de 4 thema’s: Informatiemaatschappij, Samen (Organiseren) Digitale bedrijfsvoeringen en Digitale veiligheid.
De informatiemaatschappij kenmerkt zich door snelle verandering op technologisch, economisch, beroeps-, ruimtelijk en/of cultureel gebied en wordt gezien als de opvolger van de industriële samenleving. Samen (organiseren) is het samen werken aan één krachtige lokale overheid: dat is hét antwoord van gemeenten in deze tijden van snelle digitalisering. De digitale bedrijfsvoering krijgt een nieuwe vorm omdat blockchain, kunstmatige intelligentie, machine learning, robotica en virtual en augumented reality voor disruptieve uitkomsten zorgen. Digitale veiligheid richt zich op risicobeheersing bij het gebruikmaken van nieuwe technologieën, groeiende mogelijkheden om grote hoeveelheden data te verwerken, kwetsbare hard- (smartphones, sensoren etc.) en software ( onveilige apps etc.) . Met als doel de digitale infrastructuur veiliger te maken en de digitale identiteit te waarborgen.
Verschillende oorzaken (beveiliging, monopolie leveranciers, overgang van investering / eigendom naar exploitatie / licentie) zorgen voor een kostenstijging bij ICT die de inflatie ruim overstijgt. Als onderdeel van de Begroting 2020 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 36 (Informatievoorziening).

Criteria

We bouwen aan een moderne informatievoorziening, zodanig dat:

  • We onze dienstverlening innovatief standaardiseren.
  • We privacy en informatieveiligheid waarborgen conform de wettelijke kaders.
  • We de regie van inwoners en ondernemers op eigen gegevens vergroten.
  • We gaan meer datagedreven sturen en werken om een bijdragen te leveren aan de opgaven in de stad (zoals bijvoorbeeld Smart City).
  • We zoveel mogelijk samen (met andere gemeenten) organiseren.
  • We de regie op de relatie met ICT-leveranciers versterken.
  • We een samenhangende Zwolse Digitale Infrastructuur realiseren en aansluiten op de landelijke generieke digitale infrastructuur.
  • De informatievoorziening voor de Omgevingswet gerealiseerd is.

Indicatoren

Kaderstellende nota('s)

Visie en Strategie Informatievoorziening Zwolle Digitaal

2019-2022

MPI 2020 - 2023

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

ga terug