Doel 3.1.2 We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel

Activiteiten

  • Inzet op de verdere ontwikkeling van Veilig Thuis IJsselland, het regionale meld- en adviespunt voor huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling.  
  • Inzetten op zo lokaal mogelijke hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling en als de veiligheid het vraagt de regionale expertise van Veilig Thuis benutten.
  • Uitgaan van een aanpak vanuit '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur' waarbij kinderen centraal staan en als de veiligheid het toelaat ook daders worden betrokken.
  • Uitvoeren van de geactualiseerde Regiovisie Huiselijk Geweld.
  • Uitvoering geven aan het Centrum Seksueel Geweld Zwolle met een bovenregionale functie.
  • Uitvoeren van het Zwolse preventieproject 'Loverboys' met aandacht voor seksuele weerbaarheid.
  • Het realiseren van extra inzet van Veilig Thuis IJsselland vanwege de door de aanscherping van de Wet Meldcode sterk gestegen aantallen adviesvragen en meldingen.   
  • Voortgang geven aan de ingezette ontwikkeling van een aanpak waarin 'Directe veiligheid' in een gefaseerde ketenaanpak door lokale teams, Veilig Thuis IJsselland en overige ketenpartners. Hierbij wordt er in de regio gewerkt met één Veiligheidsplan waarin Veilig Thuis, gemeenten en zo veel mogelijk (regionale) partners samenwerken.  
  • Uitvoering geven aan het plan van aanpak dat voor de regio IJsselland is opgesteld in het kader van het Landelijk actieprogramma 'Geweld hoort nergens thuis'.
  • Voor structureel en acuut onveilige situaties een Multi Disciplinaire Aanpak voor ernstig geweld ontwikkelen waar medische, forensische, juridische en (psychiatrische ) zorg met hun specifieke expertise integraal samenwerkt.  Hiervoor wordt aan de hand van een pilot vanuit extra middelen van het landelijk programma invulling gegeven.
  • Uitvoering geven aan de pilot ouderenmishandeling die vanuit extra middelen van landelijk programma mogelijk is. Inzet van deze pilot is vooral meer aandacht genereren omtrent ouderenmishandeling zodat het eerder gesignaleerd wordt. Ook wordt gewerkt aan het vergroten van de handelingsmogelijkheden om te interveniëren.
  • Uitvoering geven aan de notitie 'Mensenhandel meer in beeld'. Hiertoe is in 2019 een kwartiermaker aangetrokken en wordt per 1 januari 2020 een zorgcoördinator aangesteld. Daarnaast wordt deelgenomen aan de landelijke regeling voor opvang van slachtoffers mensenhandel met multiproblematiek (als onderdeel van de Begroting 2020 wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 14).

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo van baten en lasten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 3.1.2

7.436.088

-1.585.029

5.851.059

0

0

5.851.059

Kredieten

Dit doel bevat in de Begroting 2020 geen kredieten waarover gerapporteerd wordt.

ga terug