Doel 7.3.3 We sturen op vitaliteit en gezondheid van mens, dier èn de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren.

Activiteiten

Activiteiten om gezonde buitenactiviteiten te stimuleren

  • Ondersteunen van initiatieven voor bijv. beweegtuinen en eetbare tuinen.
  • Ondersteunen en subsidiëren buurtweiden en wijkboerderijen.

Activiteiten Natuur- en milieueducatie (NME) in de wijken

  • De schaapskudde graast zowel in Holtenbroek als Stadshagen.
  • Op de jeugdtuincomplexen in de Aa-landen/Holtenbroek, Stadshagen en Zwolle Zuid maakt een groot aantal kinderen weer kennis met het zelf kweken van groenten. Aan deze mogelijkheid zal op scholen extra aandacht worden besteed.
  • De activiteiten van de Milieuraad worden financieel ondersteund en de Groene Loper Zwolle ontvangt een bijdrage voor de organsisatie van groen buurtinitiatieven.  
  • Samen met ROVA wordt het programma Mooi Schoon (afvalpreventie en voorkomen zwerfafval) uitgevoerd waarbij bewoners en kinderen zelf aan de slag gaan met het netjes houden en maken van de wijken.
  • Ook wordt voorlichting gegeven aan kinderen over het riool en de verwerking van afvalwater.
  • De medio 2018 voor twee jaar (met mogelijkheid voor een jaar verlenging) aangestelde makelaar voor Natuur en Milieu Educatie gaat verder met het inzichtelijk maken van het NME-aanbod (website), het in beeld brengen van de vraag van de basisscholen en het opstellen van een Lange Termijn-visie NME op basis waarvan een structurele benadering voor NME kan worden gekozen. Onderwijl wordt het bestaande netwerk voor  NME in de brede zin van het woord (dus ook gericht op klimaat, energie, circulaire economie e.d.) voortgezet. Dit samen met ROVA, Natuur Platform Zwolle, NMO, Waterschap WDO, Vitens, Travers en andere partners in de stad.  

Activiteiten dierenwelzijn

  • Stimuleren afstemming beleid en uitvoering met de ketenpartners Dierenwelzijn. De uitvoering van het beleid wordt grotendeels door de partners in de stad vormgegeven. Wij stimuleren de samenwerking en het sluiten van de ketens in de samenwerking en maken afspraken over de taken die de partners voor ons uitvoeren. Vanaf 2020 zetten we hiervoor extra capaciteit in.
  • Vaststellen en implementatie geactualiseerde beleidsnota Dierenwelzijn. In 2018 en 2019 is met de partners in de stad gewerkt aan het actualiseren van het beleid. Eind 2019 of begin 2020 wordt het geactualiseerde beleid aan de Raad voorgelegd. In 2020 starten we met de implementatie van het nieuwe beleid.
  • Opzetten wettelijke taak opvang voor gezelschapsdieren anders dan honden en katten. Over de opvang maken we prestatieafspraken met de stichting Flappus.
  • Uitvoering van de programmalijn PIEC (preventie, informatie, educatie en communicatie), bedoeld om welzijnsproblemen voor gezelschapsdieren zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij werken we samen met de ketenpartners.
  • Subsidiëren Dierenasiel, Dierenambulance, Stichting Blijf van mijn dier en Dierenbescherming.
  • Behandeling gewonde dieren uit openbare ruimte door dierenartsen.
  • Uitvoeren hondenbeleid (o.a. hondenlosloopterreinen, hondenhaltes).

Activiteiten om contact met ziekteverwekkers, flora en fauna die de gezondheid bedreigen of buitensporig veel overlast veroorzaken te voorkomen

  • Bestrijden risico-veroorzakers en overlast gevende flora en fauna zoals essentaksterfte, eikenprocessierups, reuzenbereklauw, rattenbestrijding, opruimen kadavers en dergelijk. Het aanpakken van ziektes, plagen en overlast zijn een terugkerend iets wat constant wordt bijgesteld. In 2019 was zichtbaar dat de eikenprocessierups enorm had toegenomen binnen de gemeente. Een analyse wrodt uitgevoerd om te bepalen in welke mate er effectieve maatregelen genomen kunnen worden bij ziektes, plagen en overlast.        
  • In de Perspectiefnota is besloten in te zetten op de bestrijding van Japanse Duizendknoop en daarvoor is voor 2020 en 2021 ieder jaar 200.000 euro beschikbaar gesteld.
  • Aanpak Essentaksterfte. In 2019 is opnieuw inspectie gedaan naar aangetaste essen. Op basis van de in juli uitgevoerde inspecties is gebleken dat de opgave in de laanbeplanting beperkt is. De aangetaste essen in de bossen is met 600 nog steeds fors. Bij de essen in bossen en bosplantsoen kiezen we ervoor terughoudend te kappen. In veel gevallen kunnen de dode of verslechterde bomen blijven staan. Alleen waar potentieel gevaar optreedt of sprake is van kaalslag door een hoog percentage essen gaan we over tot actieve kap.
  • Aanpak Kastanjebloedingsziekte. Kastanjebomen worden jaarlijks geïnspecteerd op aanwezigheid en mate van de kastanjebloedingsziekte.
  • Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Reiniging van oppervlaktewater, destructie en milieu-afval.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo van baten en lasten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 7.3.3

1.993.117

-2.777

1.990.340

0

0

1.990.340

Kredieten

Aanpak Essentaksterfte
De aan te pakken essen die in 2019 geïnspecteerd zijn en waaruit de maatregel kappen en herplant uit voort komt worden gedekt uit

Hekwerken dierenweiden/jeugdtuinen
In 2019 is een begin gemaakt met het vervangen van de buitenhekwerken en boomkorfen van een aantal dierenweiden. In 2020 worden deze werkzaamheden afgerond.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2020 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2018

Resterend krediet

Raming 2019

Raming 2020

Raming 2021 en verder

2019-Hekwerk dierenweiden/jeugdtuinen

60.000

0

60.000

60.000

0

0

Subtotaal vastgestelde investeringen

60.000

0

60.000

60.000

0

0

Totaal doel 7.3.3

60.000

0

60.000

60.000

0

0

ga terug