Doel 6.1.4 We onderzoeken en koesteren het Zwolse erfgoed en zetten het in als één van de leidende en inspirerende thema's bij ruimtelijke ontwikkelingen

Activiteiten

Advisering ten aanzien van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden
(Bouw)planadvisering ten aanzien van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden is onze kernactiviteit. Het Zwolse historisch kleurbeleid is daar onderdeel van. Monumenteigenaren in Zwolle kunnen blijven rekenen op professionele adviezen en begeleiding van hun (bouw)plannen. En op de financiële ondersteuning in de hogere dan reguliere onderhoudskosten aan hun monument als gevolg van detaillering en materiaalgebruik. De taken omvatten onder andere:

  • Advisering omgevingsvergunningen inzake wijzigingen aan een monument.
  • Advisering omgevingsvergunningen inzake cultuurhistorische waarden.
  • Advisering omgevingsvergunningen inzake archeologische waarden.
  • Begeleiding uitvoering werkzaamheden en restauraties.
  • Advisering subsidies gemeentelijke monumenten.
  • Beleidsadvisering.
  • (laten) uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek.
  • Uitvoeren archeologisch onderzoek.
  • Beheer archeologisch depot.
  • Advisering inzake excessieve opgravingskosten.
  • Archeologietaken als bevoegd gezag (beoordelen programma's van eisen, rapporten en dergelijke).
  • Synthese van onderzoeksresultaten.

Archeologisch onderzoek
In geval van bodemverstoring in archeologisch waardevolle gebieden vindt overeenkomstig wetgeving en archeologiebeleid archeologisch onderzoek (incl. uitwerking) plaats, veelal door het gemeentelijke team archeologie. Door een jarenlange traditie van stadsarcheologie is uitvoering gegeven aan de zorg om het archeologisch erfgoed en het beheer van het bodemarchief. Onderzoek vindt veelal plaats in het kader van nieuwe initiatieven en voor rekening van initiatiefnemers. Inmiddels bestaan er archeologische samenwerkingsverbanden met onze buurgemeenten Hattem, Zwartewaterland en Kampen.

Gemeentelijke monumentenlijst
In Zwolle staan veel bijzondere gebouwen. Een deel daarvan is aangewezen als monument. Een groot deel nog niet, terwijl er wel sprake is aanwezige monumentale waarden. Medio 2008 is besloten een meerjarig project te starten om de lijst met gemeentelijke monumenten, na een uitgebreide inventarisatie, uit te breiden tot een representatieve gemeentelijke monumentenlijst. Wij zetten in op afronding van de volgende thema's voor de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst, namelijk wederopbouw en historische winkelpuien. Ook wordt gewerkt aan inventarisaties van volgende thema's.

Subsidies Monumenten
Monumenteigenaren in Zwolle kunnen rekenen op financiële ondersteuning voor de iets hogere dan reguliere onderhoudskosten aan hun monument als gevolg van bijvoorbeeld detaillering en materiaalgebruik, voor restauratie en ten aanzien van kleurhistorie op grond van de Subsidieverordening Stedelijke Vernieuwing. Daartoe is jaarlijks € 40.000 beschikbaar.

Cultuurhistorie
Sinds 2012 is het wettelijk verplicht om de cultuurhistorische waarden (niet als monument beschermde historische bebouwing, landschappelijke structuren etc.) in beeld te brengen, af te wegen en te verankeren in  bestemmingsplannen. Na afronding van de gemeentebrede inventarisatie kunnen de cultuurhistorische en bouwhistorische waarden en de waterbodems de wettelijk vereiste plek in de bestemmingsplannen krijgen. Daarbij willen wij anticiperen op het Omgevingsplan.

Overzicht baten en lasten

In het overzicht baten en lasten is het budget per doel weergegeven.

Overzicht baten en lasten

Lasten

Baten

Saldo van baten en lasten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Geraamd resultaat

Doel 6.1.4

593.569

0

593.569

0

0

593.569

Kredieten

Excessieve uitgaven archeologie
Archeologische kosten van bodemverstoringen komen op basis van de wettelijke regeling voor rekening van de gemeente, wanneer deze redelijkerwijs niet of niet geheel ten laste van de veroorzaker behoren te blijven (excessieve kosten). De excessieve kosten worden voldaan conform de Regeling Excessieve Opgravingskosten Zwolle. Daarmee wordt o.a. voorkomen dat ad hoc een beroep op de algemene middelen wordt gedaan en (bouw)plannen onnodig lang worden vertraagd. Jaarlijks wordt circa 9.000 euro aan de reserve toegevoegd. Dit bedrag wordt jaarlijks door het Rijk beschikbaar gesteld als tegemoetkoming in de excessieve kosten.

Beeldengroep Van der Capellen
Na raadsmotie zijn middelen beschikbaar gesteld om de beeldengroep in Zwolle tentoon te stellen. Een gelijkluidende motie is door de provincie Overijssel aangenomen en hiervoor is eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Besteding wacht op de reactie uit Rome op de in 2017 ingediende aanvraag om bruikleen.

Cultuurhistorie
De inventarisatie naar cultuurhistorische waarden is afgerond. De beschikbaar gestelde middelen zijn in 2019 verplicht om de cultuuurhistorie de wettelijk vereiste plaats in het bestemmingsplan te kunnen geven. Uitvoering daarvan vindt plaats in 2020 / 2021.

Overzicht kredieten

Het overzicht kredieten geeft een totaalbeeld van de lopende (reeds vastgestelde) projectkredieten en de als onderdeel van de Begroting 2020 voorgestelde kredieten.

Overzicht kredieten

Omvang krediet

Gerealiseerd tot en met 2018

Resterend krediet

Raming 2019

Raming 2020

Raming 2021 en verder

Overige projecten Monumentenzorg

185.540

0

185.540

185.540

0

0

Monumenten Subsidies

41.000

0

41.000

41.000

0

0

Beeldengroep Van der Capellen

200.000

0

200.000

200.000

0

0

Excessieve uitgaven archeologie

199.399

79.593

119.806

119.806

0

0

Subtotaal vastgestelde investeringen

625.939

79.593

546.346

546.346

0

0

Totaal doel 6.1.4

625.939

79.593

546.346

546.346

0

0

ga terug